УКРАЇНА

Славутицька міська рада Київської області

Дошкільний навчальний  заклад (ясла-садок) № 1 «КАЛИНКА»

Ідентифікаційний код № 26001729

07100 Київська обл., м. Славутич Ленінградський кв-л 6

 

НАКАЗ

 

           «_30__»__08____2013р.                                                                                     №  56

 

 

    Про організацію харчування

     дітей в ДНЗ №1 «Калинка»

     у 2013-2014 навчальному році.

 

      На виконання постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22 листопада 2005 р. № 1591, Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого спільним наказом Міністерство освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я від 1 червня 2005 р. № 242\329, Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах затвердженої спільним наказом Міністерства освіти і науки України  та Міністерством охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 р. № 298\227 (далі - Інструкція), з метою забезпечення повноцінного раціонального харчування, запобігання харчових отруєнь та виконання санітарно-гігієнічних правил і норм,

 

НАКАЗУЮ:

 

1.      Затвердити чотирехразовий режим харчування . 

2.       Відпрацювати графік видачі страв на групи ,до 31.08.2012р, відповідальна завідуюча ДНЗ Суріна Н.К.

3.      Призначити старшу медичну сестру ДНЗ Кравченко Л.Л. відповідальною за організацію харчування дітей в ДНЗ .  

4.      Призначити старших медичних сестер: Кравченко Л.Л., Мельникову О.В.. відповідальним за зняття проб.

  5.Затвердити комісію з бракеражу продуктів харчування і продовольчої сировини в складі :

            Кравченко Л.Л.- старша медична сестра;

            Мельникова О.В. - старша медична сестра;

            Гаврилюк М.М.- завідуюча виробництвом;

            Заєць І.Є.           – кухар;

            Федорчук В.І.     – кухар.

  6. Старшій  медичній сестрі Кравченко Л.Л.:

            6.1. Проводити оцінювання якості продуктів харчування та продовольчої сировини відповідно до вимог чинного законодавства.

            6.2. Приймати продукти лише за наявністю супровідних документів, що підтверджують їх походження, безпечність і якість, відповідність вимогам державних стандартів.

            6.3 При встановленні недоброякісності будь – якого продукту повертати його постачальнику.

            6.4. Щодня на кожний наступний день контролювати складення меню - розкладів із зазначенням пільгових категорій відповідно до наявності продуктів харчування з урахуванням примірного двотижневого меню, картки страв.

            6.5. Під час складання меню-розкладу дотримуватись розподілу їжі за калорійністю протягом дня, орієнтовного об’єму готових страв та окремих продуктів для дітей різних вікових груп.

            6.6. Знімати пробу страв за півгодини до видачі їжі на групи в об’ємі не більше однієї порції, відповідно до переліку страв, наведеному в меню-розкладі, за температури, за якої вживатиметься страва, результати зняття проби вносити до Журналу бракеражу готової продукції.

            6.7. Контролювати дотримання технології приготування страв кухарями, відповідно технологічних карт.

            6.8. Контролювати виконання норм харчування у навчальному закладі. Аналізувати виконання затвердженого набору продуктів щомісячно ,кожні десять днів, протягом року відповідно до Таблиць хімічного складу та енергетичної цінності деяких продуктів харчування, за необхідністю проводити коригування харчування із зазначенням в Журналі обліку виконання норм харчування.

            6.9. Щодня розміщувати  звірене керівником навчального закладу щоденне меню із зазначенням виходу кожної страви поруч з вікном видачі їжі з харчоблоку та в інформаційних куточках для батьків.

            610. Щодня проводити С-вітамінізацію страв та робити відповідний запис у Журналі  обліку норм харчування та меню-розкладі.

            6.11. Контролювати безпечність та якість продуктів та продовольчої сировини у Журналі бракеражу сирої  продукції .

            6.12. Контролювати контрольну зачистку свіжих овочів, результати обробки, відходи після холодної обробки або другої термічної обробки риби, м’яса зазначати у Зошиті обліку відходів.

            6.13. Контролювати санітарний стан харчоблоку та груп дошкільного навчального закладу.

            6.14. Контролювати своєчасне проходження медичних оглядів та санітарних мінімумів працівниками.

            6.15. Контролювати дотримання правил особистої гігієни персоналом, перевіряти наявність гнійничкових захворювань і гострих респіраторних інфекцій у працівників харчоблоку, про що зазначати в Журналі здоров’я працівників харчоблоку.

7.      Повна матеріальна відповідальність за приймання, зберігання та видачу продуктів харчування та тари, а також відповідальність за якість та асортимент продуктів харчування та продовольчої сировини, які прийнято до закладу, за додержання вимог санітарного законодавства щодо їх зберігання покладається на зав. виробництва Гаврилюк М.М.

8.      Завідуючій виробництва Гаврилюк М.М.:

8.1. При замовленні продуктів харчування дотримуватись розподілу продуктового набору за основними групами та видами продуктів відповідно до вимог чинного законодавства.

8.2. Надсилати попереднє замовлення на продукти харчування до базпосточальників продуктів харчування та продовольчої сировини відповідно до примірного двотижневого меню.

8.3. Один раз на 2-3 дні подавати уточнені заявки на продукти харчування до баз-посточальників за відповідною формою. У копіях заявок, що залишаються в дошкільному навчальному закладі, обов’язково зазначати їх виконання.

8.4. Не замовляти, не приймати продукти, заборонені Інструкцією для вживання в дошкільному навчальному закладі.

8.5. Контролювати умови доставки продуктів харчування та продуктової сировини до ДНЗ.

8.6. Забезпечувати двотижневих запас продуктів тривалого терміну зберігання.

8.7. Здійснювати облік продуктів харчування та продовольчої сировини у Книзі складського обліку, суворо дотримуватись умов збереження та термінів реалізації продуктів харчування та продовольчої сировини.

8.8. Складати щоденне меню-розклад відповідно до примірного двотижневого меню.

8.9. Відповідальність за зберігання та використання денного запасу продуктів, за повноту закладки продуктів і вихід страв, за своєчасне приготування їжі, за дотримання технології приготування, за відбір та зберігання добової проби страв, за дотримання правил особистої гігієни, за санітарний стан приміщень харчоблоку покладається на завідуючу виробництвом Гаврилюк М.М.

8.10.Щоденно забезпечувати кухарів контрольними картками приготування страв               

9  Кухарям Заєць І.Є., Федорчук В.І.:

.9.1. Забезпечувати щодня всі групи ДНЗ достатньою кількістю кип’яченої  води.

9.2. Проводити контрольну зачистку свіжих овочів у присутності медичної сестри, результати обробки, відходи після холодної обробки або другої термічної обробки риби, м’яса зазначати у Зошиті обліку відходів.

9.3. Складати акт із залученням старшої медичної сестри, якщо питома вага неїстівної частини харчових продуктів перевищує стандартні відходи, та зазначати фактичну кількість відходів у Зошиті обліку відходів.

9.4.Дотримуватись термінів  та умов зберігання  відходів м’яса, риби, яєць тощо.

9.5. Видавати готові страви тільки після зняття проби медичної сестри та з її дозволу, відповідно до затвердженого графіка видачі їжі з харчоблоку на групи, тільки в посуд із відповідним маркуванням.

9.6.Сурово дотримуватись санітарно-гігієнічних та протиепідемічних вимог під час зберігання, кулінарної обробки продуктів харчування, дотримуючись послідовності виробничого процесу та технології приготування їжі для дітей.

9.7. Не допускати на харчоблоці сторонніх осіб, персонал без санітарного одягу.

9.8. Власним підписом засвідчувати у Журналі здоров’я працівників харчоблоку відсутність порушення роботи кишечника та гострих респіраторних інфекцій.

9.9. Використовувати тільки за призначенням обладнання, посуд та інвентар харчоблоку.

                         10.      Помічникам вихователів:

10.1. Отримувати їжу на групу лише у промаркованих закритих кришками відрах і каструлях відповідно до затвердженого графіка в чистому санітарному одязі, чистими руками.

10.2. Міняти кип’ячену воду не рідше одного разу на добу, охолоджувати до кімнатної температури та зберігати у добре вимитому посуді, забезпечувати водою дітей за індивідуальною потребою.

10.3. Сервірувати столи відповідно до меню перед кожним прийманням їжі.

10.4. Здійснювати видачу готових страв та окремих продуктів, враховуючи потреби кожної дитини, видавати дітям страви у повному об’ємі.

                       11.Вихователям:

11.1. Приділяти увагу формуванню культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі.

11.2. Вчити дітей правильно користуватись виделкою, ножем, серветкою, привчати дітей сідати за стіл в охайному вигляді, з чистими руками; вчити дітей їсти охайно, сидіти за столом правильно.

11.3. Закріпити за кожною дитиною постійне місце за столом, розмір стола та стільця підбирати відповідно до зросту дитини.

11.4. Дотримуватись режиму харчування дітей.

11.5. Вчити дітей, починаючи з чотирирічного віку, чергувати в групі під час приймання їжі з використанням відповідного одягу.

11.6. Не садити дітей за столи до закінчення сервірування.

11.7. Питання раціонального харчування розглянути на батьківських зборах, розмістити в інформаційних куточках для батьків рекомендації щодо організації харчування вдома.

                     12.Раді ДНЗ включити в план роботи та щоквартального вивчення стану організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі. У кінці року підсумки вивчення включити в звіт  про виконану роботу на загальних зборах колективу ДНЗ.

                     13.З метою попередження захворюваності гострими інфекціями та харчовими отруєнями, заборонити приносити батькам у дошкільний навчальний заклад для частування дітей  кремові вироби (торти, тістечко) морозиво, напої, зокрема газові, тощо.

                      14 Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

 

 

 

                       Завідуюча дошкільного навчального

                        закладу (ясла-садок)№1 «Калинка»:                                       Н.К. Суріна


Порівняльний аналіз харчування можна знайти тут